PagesSelamat Datang ke Sistem Alumni SK Durian Burong. Pengurusan SK Durian Burong mengalu-alukan semua bekas warga SK Durian Burong mendaftar butiran diri dalam
Sistem Alumni ini.

Pendaftaran | Lihat Rekod

Friday, February 4, 2011

Guru sebagai Pendidik Profesional, Pekerja dan 'Orang Biasa'

Salam hormat. Pada minggu ini pihak sekolah menerima 2 orang guru pelatih dibawah program PISMP dari IPG Dato' Razali. Kita mengucapkan selamat datang dan selamat melaksanakan praktikum selama 12 minggu di SKDB. Guru pelatih inilah apabila tamat pengajian nanti akan menjawat jawatan guru profesional.

Kita percaya bahawa guru adalah orang yang diharapkan dapat menjamin kanak-kanak untuk mendapat pendidikan. Kerjaya guru pada masa kini dan masa hadapan menjadi bertambah kompleks. Guru mesti memiliki keupayaan profesional untuk mengatur kurikulum dan menyebarkan dengan berkesan mengikut peringkat perkembangan setiap kanak-kanak.

Peluang mendapat 'pendidikan guru di universiti' bermakna kelayakan asas guru untuk mengajar adalah kelulusan universiti. Ini membolehkan peningkatan kualiti dan profesionalisme guru-guru tersebut. Mereka kemudian akan ditempatkan di sekolah-sekolah bandar, luar bandar atau pedalaman sama ada di Semenanjung atau di Sabah atau Sarawak.

Guru biasanya ditukarkan dari sesebuah sekolah ke sekolah yang lain selepas beberapa tahun penempatan pertama. Kebanyakan guru beranggapan pertukaran sekolah adalah sesuatu yang positif dari segi pembangunan profesional mereka. Pertukaran membolehkan guru mengetahui kekuatan, kelemahan mereka sebagai guru dan akan berusaha mencari dan membina identiti mereka sendiri.

Barangkali harus diingat bahawa peluang naik pangkat dalam profesion perguruan adalah terhad. Walaupun guru dibebankan dengan kerja yang banyak profesion ini tetap berjaya menarik ramai lulusan universiti untuk menceburinya. Ini adalah kerana struktur gajinya yang menarik, jaminan kerja sebagai kakitangan kerajaan dan menikmati status sosial yang baik dalam masyarakat. Jadi guru boleh memilih untuk menjadi pendidik profesonal, pekerja atau orang biasa. Apa pun pilihan guru atau bakal guru, jadilah orang yang berjasa.

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates