PagesSelamat Datang ke Sistem Alumni SK Durian Burong. Pengurusan SK Durian Burong mengalu-alukan semua bekas warga SK Durian Burong mendaftar butiran diri dalam
Sistem Alumni ini.

Pendaftaran | Lihat Rekod

Monday, April 27, 2015

Kem Membaca 1 Malaysia


Kem Membaca 1 Malaysia dengan tema Membaca Menjana Pemikiran Melaysia telah berlangsung dengan jayanya pada 21 hingga 23 April 2015. Program ini dikelolakan oleh Jawatankuasa Pusat Sumber Sekolah. Matlamat program ini adalah untuk mengukuhkan budaya membaca dan menanam sikap cintakan ilmu melalui pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan pembacaan dalam kelangan murid. Manakala objektif yang telah digariskan oleh kementerian adalah :

  • Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan membaca di kalangan murid dan guru.
  • Memupuk minat amalan membaca di kalangan warga sekolah.
  • Meningkatkan tahap pembacaan di kalangan murid.
  • Menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat dan cintakan ilmu.

Program ini berlangsung selama 3 hari. Pelbagai aktiviti telah diatur mengikut tahap. Antara aktiviti yang dipertandingkan untuk tahap 1 adalah seperti Pertandingan Tulisan Mekanis dan Pertandingan Mewarna. Manakala murid tahap dua terlibat dengan Pertandingan Tulisan Berangkai dan dan Pertandingan Mencipta Poster. Program ini juga diisi dengan persembahan syarahan, public speaking dan mendeklamasikan sajak.  Majlis perasmian dan penutup serta penyampaian disempurnakan oleh Tuan Guru Besar, Tn. Hj. A. Razak bin Ahmad. Majlis berakhir pada jam 11  dengan aktiviti Baca Bersama 10 minit. 


0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates