PagesSelamat Datang ke Sistem Alumni SK Durian Burong. Pengurusan SK Durian Burong mengalu-alukan semua bekas warga SK Durian Burong mendaftar butiran diri dalam
Sistem Alumni ini.

Pendaftaran | Lihat Rekod

Sunday, January 16, 2011

Membina Janji Meningkatkan Kecemerlangan UPSR 2011

Salam hormat. JK Program Kecemerlangan UPSR telah mengadakan mesyuarat perancangan program dan beberapa strategi telah dikenalpasti untuk meningkatkan pencapaian UPSR 2011. Diantara strateginya ialah meningkatkan kapasiti guru tahun 6, meningkatkan lagi keberkesanan pembelajaran murid, meningkatkan sokongan dan harapan ibubapa dan pemantauan berterusan oleh pengurusan sekolah.

Setiap strategi perlu diikuti dengan tindakan-tindakan yang akan dilakukan guru-guru yang telah dipertanggungjawabkan. JK berpendapat adalah wajar proses pengajaran dan pembelajaran mesti berasas kepada dorongan positif dalam bentuk; pengajaran mesti mengikut keupayaan murid, memberi latihan kerja bertulis yang banyak, mengenaplpasti murid secara individu dari segi keupayaan pencapaian, kerja-kerja bertulis diperiksa atau disemak dan setiap kesalahan mesti diperbetulkan atau diberi pemulihan. Akhir sekali murid-murid diberi pengukuhan positif mengikut penambahbaikan yang mereka capai.

Mesyuarat bersetuju untuk mencapai sasaran 16% semua A, lulus mininum C 70% dan GPS sekurang-kurangnya 2.00. Penetapan sasaran ini telah mengambil kira pencapaian 5 tahun berturut-turut UPSR 2007 hingga 2010 dan menjadikan pencapaian 2007 sebagai 'benchmark'.

Satu sesi perjumpaan khas GB dengan murid-murid tahun 6 juga diadakan untuk menjelaskan hasrat dan harapan guru-guru untuk meningkatkan kecemerlangan UPSR 2011. Murid-murid tahun 6 mesti bersedia untuk membina kejayaan diri sendiri. Ia boleh bermula dengan membina janji diri yang positif. Janji untuk merubah diri menjadi lebih baik. Dari GB SKDB.

0 comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates